• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Національно-патріотичне виховання як важливий чинник формування соціокультурних орієнтацій учнівської молоді

Національно-патріотичне виховання як важливий чинник формування соціокультурних орієнтацій учнівської молоді

2017-10-11

/Files/images/IMG_minka1.JPG

«Перед минулим - зніміть капелюхи,

перед майбутнім - засукайте рукава».

Народна мудрість

Бездуховність суспільства - одна з нагальних проблем сьогодення.

На сьогодні перед нашою державою поставлена мета: виховання у молодого покоління почуття патріотизму, формування особистості на засадах духовності, моральності, толерантності, забезпечення створення умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку, реалізації науково - технічного та творчого потенціалу молодих громадян.

В основу системи національно-патріотичного виховання покладено ідею розвитку української державності як консолідуючий чинник розвитку суспільства й нації в цілому. Форми й методи виховання базуються на українських народних традиціях, кращих надбаннях національної та світової педагогіки й психології.

Здійснення системного національно-патріотичного виховання є однією з головних складових національної безпеки України.

/Files/images/IMG_minka3.JPG11 жовтня 2017 року, напередодні Дня захисника України, адміністрація школи та педагогічний колектив комунального закладу «Гуляйпільська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Гуляйпільської районної ради зустрічали гостей та запрошених педагогів у стінах Храму науки. Проблемний семінар з теми «Шляхи формування соціально зрілої компетентної особистості засобами національно-патріотичного виховання» проведено для заступників директорів з виховної роботи, який складався з двох частин - теоретичної і практичної. У рамках теоретичного блоку педагоги розповідали про шляхи реалізації Концепції національно - патріотичного виховання дітей у навчально-виховному процесі. У лінійці до Дня Захисника України «Тепло долонь і серця - захисникам України» взяли участь голова Гуляйпільської районної державної адміністрації Іщенко О.А., начальник відділу освіти, молоді та спорту Бут Р.С., радник голови Гуляйпільської районної ради Тур О.М., перший заступник голови Гуляйпільської міської об’єднаної територіальної громади Савицький О.А, волонтер Щащенко Р.І., учасники АТО - Левадній С.А., Чуб С.М..

Під час проблемного семінару заступник директора з виховної роботи Вербицька Л.О. зупинилася на питанні «Національно-патріотичне виховання у системі роботи школи», Харченко М.О., вчитель початкових класів розкрила питання із досвіду роботи «Виховання патріотизму - одне із пріоритетних напрямків класного керівника», Шамрай Л.М., вчитель математики , висвітлила питання «Роль педагога у посиленні патріотичного виховання. Презентація посібника «Збірник задач і вправ з математики на місцевому матеріалі «Моє Гуляйполе» для учнів 5-9 класів» та «Нові вулиці старого міста» або «Геометрія» 7-9 класи. Презентовано роботу гуртків «Я - патріот», «Спас». Окрім того учасники семінару відвідали свято козачат для учнів 1, 4 класів, яке підготовлене вчителями початкових класів Жилою В.Г. та Харченко М.О., інтелектуальну гру «Who is on the Top?» для учнів 9-10 класів, підготовлено Горпинич І.М., Кравець Т.С.., майстер-клас «Соняшник - символ достатку» (виготовлення соняшника із стрічок) - Титова Л.Г., лінійку до Дня Захисника України «Тепло долонь і серця - захисникам України» для учнів 5-11 класів. Методист районного методичного кабінету Минка Г.А., надала рекомендації щодо оформлення творчих учнівських робіт краєзнавчого спрямування.

/Files/images/IMG_minka2.JPGГуляйпільщина має вагомі здобутки, могутній потенціал кадрів і хороші традиції в організації та проведенні заходів із військово-патріотичного виховання молоді. Гуляйпільська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів вразила гостей не тільки гарними приміщеннями й оформленням, а й творчими і мудрими педагогами, розумними думками та ідеями.

Слід відзначити роботу та подякувати директору школи Науменку В.П. за створення умов реалізації особистісного і професійного розвитку педагогів, Людмилі Олександрівні Вербицькій та педагогічному колективу за удосконалення знань педагогів щодо змісту, принципів, закономірностей, методів та організаційних форм патріотичного виховання дітей, реалізацію Концепції національно- патріотичного виховання.

Семінар зацікавив теоретичними поясненнями, практичними видами робіт і сприяв впровадженню нових методик у роботі з національно- патріотичного виховання у навчально-виховному процесі.

Семінар пройшов у атмосфері активного спілкування, піднесеного патріотичного настрою, взаєморозуміння й готовності педагогів до вирішення проблем у навчанні й вихованні молодого покоління в умовах сучасних реалій.

Г.А.Минка, методист РМК

Кiлькiсть переглядiв: 256